Кулінарія 

Італія – батьківщина численних кулінарних страв, відомих на весь світ. У рецептах кухні регіону Марке поєднуються дари моря і продукти, вирощені на суші.

 

Особлива увага приділяється якості продуктів, частина з яких позначається знаками якості DOP і IGP: ними відзначаються ковбаси, сири, оливкова олія та вина.

Виноградники регіону відомі своїми винами, 20 з яких відзначені знаками якості. Біле вино Verdicchio di Jesi виготовлено з сортів винограду вирощених на полях Марке, в виноробнях на пагорбах Джезино.

 

Даний сорт винограду вирощували у Марке з XIV століття. Вино характеризується блідим жовто-зеленим кольором (назва сорту походить від слова Verde – «зелений»), має аромат мигдалю і цитрусових, чудово поєднується з безліччю продуктів.

Червоні вина не менш прекрасні. Особливо відома виноробна зона Пічено, що займає великі території між річками Тронто та Езіно. У XVI столітті вина цього регіону були вшановані окремою главою у праці винного експерта.

 

У 70х роках минулого століття була заснована окрема зона Rosso Picena, що включає 4 провінції: Анкону, Мачерату, Фермо та Асколі. Вино «Rossi Picena» складається з двох сортів винограду – Монтепульчано та Санджовезе. Яскравий рубіново-червоний колір, приємний аромат з відтінками фруктів і квітів у супроводі гармонійного смаку з нотами вишні і сливи, чудово поєднуються зі стравами італійської кухні: сирами, пастою і різотто.

Знайомство з Італією неможливо уявити без насолоди смаком. Численні ресторани у містах широко використовують «сімейні» рецепти і пишаються якістю страв, приготованих з найсвіжіших продуктів, вирощених або виготовлених у Марке. «Візитна картка» кухні регіону Марке – це бродетто, рибний суп-рагу, рецепт якого у кожного кухаря свій.

Давайте спробуємо відтворити смак Італії, а саме регіону Марке, вдома?

 

Рецепт рибного супу-бродетто «Домашня Італія»:

На 4 порції:

• Ст. ложка оливкової олії

• 3 зубчика часнику (дрібно нарізати)

• Червоний перець (2 щіпки)

• 3/4 склянки білого сухого вина (Піно Грижіо)

• 250 г пюре з томатів (пасата)

• Сіль, перець

• 800 г суміші з риби та морепродуктів (креветки, молюски, мідії, щупальця восьминогів, сібас або інша морська риба)

• 2 чайні ложки свіжої петрушки (дрібно нарізати)

• Хрусткий піджарений хліб

 

Приготування: у розігріту олію покласти цибулю і червоний перець, обсмажити 1 хвилину. Влити вино і дати йому трохи випаруватися. Додати томати, сіль і перець, зменшити вогонь, протомити. Покласти в каструлю молюсків в мушлях, перемішати, закрити кришкою, тушкувати 5 хвилин, чмушлі повинні розкритися. Посолити/поперчити креветки, морських півників і рибу, додати в каструлю, томити під кришкою ще 5 хвилин. Викинути мушлі, розлити по тарілках, посипати петрушкою, подавати з хрустким підсмаженим хлібом.

 

Смачного!

Кулінарні фестивалі тут не менш популярні, ніж музичні. Проходять вони в період з травня по вересень: відкриває сезон GustoPolis в Габічче-Маре, в червні приваблює гурманів з усього регіону Тиждень бродетто в Порто-Реканаті.

 

Один з найбільш відвідуваних - липневий Anghio Festival del Pesce Azzurro в Сан-Бенедетто-дель-Тронто, а у серпні здивує різноманітністю страв фестиваль морепродуктів Festa del Mare.

 

У вересні 2 фестиваля – у Фано і Анконі – завершують банкет гурманів до наступного сезону.

Безліч кафе і ресторанів у курортних містах пропонують великий вибір страв з морепродуктів і м'яса. Ми рекомендуємо відвідати ресторан Oscar & Amorina, розташований у Монтеджорджо. Ресторан і готель з декількома номерами у сільській місцевості, спеціалізується на стравах з м'яса і пасти. До речі, шеф-кухар ресторану Франческо – єдиний кухар у світі, який готував усередині Колізею. Найпопулярніша страва серед гостей ресторану паста Фіні-Фіні, яка готується безпосередньо перед гостями на столі.

 

Ресторан Da Marcello спеціалізується на морепродуктах. Він розташований на березі моря, на білому пляжі затоки Портоново, в національному парку Монте-Конеро. Фірмова стравою ресторану є дикі мідії, вирощені у водах затоки, їх подають зі спагеті або як окрему страву.